How-to-survive-the-cold

Wij zijn weer als eerste wakker. Vandaag stijgen we 500m tot in ‘Yak Kharka’. Aan de ontbijttafel is Liema al paraat. Ze hebben met de sherpa’s nog een feestje gehouden deze nacht en hij voelt zich nog wat dronken. Het is ondertussen dag 8 richting de Thorang La Pas. In die acht dagen hebben we toch al enkele mensen leren kennen en naarmate je hoger komt slaap je meestal in hetzelfde hotel. Het is een gezellige groep van Finnen, Britten, Denen, Chinezen, Japannezen, Zuid-Koreanen, Nepalezen en een koppel Fransen.
De nachten worden erg koud, het gaat makkelijk zakken in de kamer tot vriestemperatuur. De koude is vooral mentaal het zwaarst. Het gewicht van de rugzak en de pijnlijke voeten zijn geen probleem meer. Je niet kunnen opwarmen is verschrikkelijk. Warme douches zijn er niet meer. Mocht er een woord bestaan die nog kouder is dan ijzigkoud dan zou je zo het water uit de douche kunnen noemen.
Voor je in je slaapzak kruipt doe je eerst je thermisch ondergoed aan, zowel broek als shirt. Dan kruip je in je lakenzak die wat extra warmte vasthoudt. Eenmaal in je lakenzak schuif je in je slaapzak en kun je maar hopen dat je die nacht niet naar het toilet moet gaan. Elkaar eens knuffelen is ook geen optie want je zit bijna gemummificeerd in je slaapzak. De kleren die je de volgende ochtend wilt aantrekken leg je onder je of neem je mee in de slaapzak zodat die toch al warm hebben.

Hoe moet je douchen bij 0 graden? Helemaal niet. Als het echt moet is er een methode. De vloer is ijskoud dus op je blote voeten staan is niet aan te raden (mijn voeten waren in enkele seconden ijsblokken). Je neemt een kous (washandjes nemen teveel plaats in) en maakt die nat en wast eerst je ene voet en dan trek je terug je kous en schoen aan en doet hetzelfde met de andere voet. Spoel de kous uit en was de ‘rest’ en trek dan je broek terug aan. Zo ga je verder. Je neemt beter halverwege een nieuwe kous 😉

Hoe ga je naar het toilet? Wel het zijn overal putten in de grond dus zit je gehurkt. Had ik vroeger geweten hoe handig dit is deed ik het al veel eerder. Als je een grote boodschap dumpt dan is je poep achteraf veel properder dan op een Westers toilet. We moeten ook zuinig omgaan met wc-papier. 1 velletje kleine boodschap, 2 velletjes grote boodschap. Lang gehurkt zitten boven het toilet is ook geen optie want je vriest gewoon vast.

Eten is een belangrijke vorm van warmte opnemen. Alle maaltijden moeten warm zijn, ook het ontbijt. Om te drinken is er hete black tea of hot chocolate. Een zalige maaltijd is de ‘dal Bath set’, dit is rijst met dal-saus, gebakken aardappelen, een soort gefrituurde cracker en een groetenmengeling in een kruidig sausje. Je kan altijd nog bij vragen. Ook de groenten hamburger met gebakken aardappelen en groentjes is heerlijk. De Yakburger wil ik niet proberen. Yakkaas is wel lekker maar het ruikt wel een beetje naar geitenkaas.
Morgen trekken we door naar Thorang Phedi, de laatste stop voor de pas. En dan is het D-day. Ondertussen zijn de Chinezen moeten terugkeren omdat de hoogte hen teveel parten speelt. Ook de Deense meisjes hebben we niet meer gezien. De hoogte maakt er vanaf nu een afvalrace van. Ook Liza en ik durven niet meer met zekerheid zeggen of we de pas halen. De hoofdpijn heeft mij vandaag ook al eens tot pauzeren gedwongen. Liza heeft gewoon last van haar snotneus. We beseffen nu zeker dat dit niet iets is dat we moeten doen, we moeten het gewoon veilig en verstandig aanpakken. En als terugkeren de beste optie is dan doen we dat en moeten we ons daar niet slecht bij voelen. Maar tot nu toe gaan we door. We willen er staan. Op een van het het hoogste bereikbare punt ter wereld zonder alpinisme.

5 reacties

  1. Mama
   ·

   Zal ik koen sturen met zijn eeuwige warme buik om jullie te verwarmen?voorzichtig he ,niets moet,jullie moeten niets bewijzen!het is nu al straf wat jullie doen
   Warme knuffel van ons allen

   Beantwoorden
 1. Deckmyn Paula
  ·

  Wees toch een beetje voorzichtig
  Maar het is wel fijn met al die vreemde
  mensen he.
  De warme douche wacht hier wel op jullie888
  Groetjes Kus

  Beantwoorden
 2. Thomas
  ·

  Straffen boel daar precies. Hoedje af voor allen op de berg daar, maar vooral voor jullie beide!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *